V2X Charger

V2X Charger 

Greeny Energy startte in januari 2020 met het project V2X Charger, mede mogelijk gemaakt door het Provinciale programma ‘Brabant geeft Energie’. Samen met Bender Benelux BV, Avans Hogeschool en PRE Electronics werkt Greeny Energy aan een concept om stroom (effectiever) te onttrekken aan elektrische auto’s.

Het doel is om de aannemerswereld, noodstroomvoorzieningen en evenementen te helpen om dieselgeneratoren overbodig te maken. Als secundaire toepassing maakt de V2X buffering van energie in het huishouden mogelijk. Het systeem wordt ontwikkeld voor verkoop of verhuur aan partijen die momenteel werken met generatoren.

Voortgang medio 2020: prototype in ontwikkeling

Momenteel wordt in het laboratorium van PRE een proefopstelling van de V2X Charger getest. Oa piekbelastingen, temperatuurontwikkelingen en communicatieprotocollen worden hier getest door Avans Hogeschool en PRE. Tegelijkertijd ontwikkelt Bender de flightcase met hoogwaardige componenten.

November 2021: De “Greeny” officieel gelanceerd!

Op 21 oktober lanceerde Anne-Marie Spierings, Gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant, de Greeny. Deze mijlpaal markeert de afrondingsfase van het project ‘Vehicle to X Charger’ en betekent tegelijkertijd een nieuw begin. Met de Greeny is een hoogwaardig apparaat beschikbaar dat stroom veilig en duurzaam kan onttrekken uit de elektrische auto met Chademo-koppeling.

Het apparaat vervangt de kleine dieselgenerator als stroombron op plaatsen waar geen stopcontact is. In combinatie met een elektrische auto levert het apparaat 7,4 kW aan stroom, dat is vergelijkbaar met zo’n 2 stroomgroepen in de huisaansluiting. Dat is genoeg voor de complete behoefte van een Tiny House of het correct functioneren van enkele foodtrucks. Het apparaat maakt het mogelijk om onafhankelijk te zijn van een vast stroomnetwerk en wordt sinds medio dit jaar gebruikt in pilots van het Europees project AirQon en in de mobiele voorlichtingscampagne van Afvalservice van gemeente Breda.

 

Uit onderzoek blijkt dat de toepassing van de Greeny effectief is wanneer een grote inzetbaarheid gegarandeerd wordt. Een huurtoepassing blijkt rendabel, maar ook voor productiebedrijven of aannemers die dagelijks stroom nodig hebben zonder beschikking te hebben over een stroomnet is de Greeny een prima stroombron. De toepassing heeft bovendien een versnelling in elektrificering van de auto tot gevolg, aangezien er een extra functie wordt toegekend aan de auto of bestelwagen.

 

Na afronding van het project blijven 3 prototypes van de Greeny in roulatie voor praktisch gebruik bij evenementen en voorlichting, voor studiedoeleinden op Avans Hogeschool en als “proof of concept” om een volgende fase in te luiden; de marktverkenning met adoptie door een partij die de uitrol faciliteert.